ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo

Önéletrajz


Anonim cv: eljuttat állásinterjúra?

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy egyedi projekt kezdődik Németországban. A résztvevő vállalatok vállalják, hogy anonim - azaz személyes adatokat nem tartalmazó - önéletrajzok alapján hívják be állásinterjúkra a pályázókat. Csupán az iskolai végzettséget, a szakmai tapasztalatot és a személyes kompetenciákat látják a HR-esek. Hogyan fogadnák ezt az ötletet a magyar munkaadók és személyzeti szakemberek?

Száz álláspályázat, nulla válasz - mi lehet a baj?

Gyakran előforduló álláskeresői probléma, hogy nem érkezik válasz a pályázatokra. Ha azonban több tucatnyi anyagunkra sem jön visszajelzés, érdemes átgondolni, miben hibázhattunk. Rossz álláskeresési csatorna, sablonos pályázati anyag, hiányzó végzettség, nyelvtani hibák. A leggyakoribb problémákat vesszük sorra.

Pályázás túlképzettként

A szűkülő álláspiac forróvá tette a túlképzettség problémáját. Egyre több álláskereső helyezkedne el korábbi, vezető posztjánál alacsonyabb szinteken, egyszerűbb munkát vállalva, alacsonyabb fizetésért. A munkaadók nagy része azonban nem szereti az ilyen jelentkezőket. Miért nem? Mit lehet tenni?

Számítógépes tudás a CV-ben

Az álláshirdetéseket böngészve kiderül, az irodai munkakörök szinte mindegyikében elvárt valamilyen szintű számítógépes tudás.  Az adminisztratív munkaköröknél általában az MS Office erős felhasználói szintű ismeretét követelik meg, különös tekintettel az Outlook, Word, PowerPoint és Excel programokra. Hogyan fogalmazzák meg IT-ismereteiket az álláskeresők? Melyek a követendő illetve kerülendő stratégiák? Hogyan tesztelik a HR-esek a pályázókat?

Ilyen egy jó motivációs levél

A motivációs levél megkerülhetetlen egy-egy álláspályázat benyújtásánál. A legtöbb munkaadó kéri csatolni az önéletrajz mellé.  A pályázónak azokat az információkat kell összefoglalnia, amelyek az önéletrajzba nem férnek bele és tovább árnyalják a képet a jelöltről. A motivációs levél tehát sosem a CV tömörített változata - további, plusz információkat kell tartalmaznia.

Ilyen egy jó ajánlólevél

Erősítheti álláspályázatunkat, ha valamelyik korábbi főnökünk nyilatkozik teljesítményünkről, erősségünkről. Ennek írásos változatát referencialevélnek vagy ajánlólevélnek hívják a HR-es szaknyelvben. Hogy néz ki egy ilyen dokumentum?

CV-minta európai módra

Strukturált, áttekinthető, segít egy tartalmas pályázati anyag összeállításában. Egyebek mellett ilyen véleményeket fogalmaztak meg HR-szakértők az Europass önéletrajzminta értékelésekor. Az EU-s CV-szabvány kapott hideget is, meleget is, összességében azonban a vélemények pozitívak. Tavaly közel százezren töltötték le a mintát - írja a nol.hu.

Motivációs levél angol nyelven

Az álláspályázatok során motivációs levelet írni még magyarul sem egyszerű. Angolul ez a feladat még nehezebb, mivel a tartalmi kérdéseken kívül még formai és nyelvi nehézségekkel is meg kell küzdenünk. Fontos, hogy motivációs levelünk tükrözze valós nyelvtudásunkat és jó, ha az adott sémát mindig rászabjuk az egyes álláskiírásra.

Közhelymentes önéletrajzot!

A HR-esek majdnem minden karrierrel foglalkozó weboldalon azt tanácsolják, mellőzzük az önéletrajzokban az olyan közhelyes sablonszövegeket, mint hogy "jó kommunikációs és szervezőkészség" De akkor hogyan fogalmazzam meg az önéletrajzban például azt, ha tényleg jól szervezek? - sóhajt fel vélhetően sok ezer sorstársával együtt álláskereső blogjában egy frissdiplomás bölcsész. Nincs egyedül ezzel a problémával. A közhelyesség csapdájába ugyanis még a legrutinosabbak is észrevétlenül besétálnak.

A cv szíve a szakmai tapasztalat

A "szakmai tapasztalat" rovat az önéletrajz legfontosabb része. Gyakran ez alapján dől el, hogy lehetőséget kapunk-e szóbeli interjúra. Ebben a blokkban kell felsorolni a korábbi munkahelyeket, pozíciókat és az elvégzett feladatokat. Érdemes sok időt fordítani a kitöltésre, ugyanis könnyen eshetünk a felületesség vagy a túlzott bőbeszédűség csapdájába. Tanácsaink a rovat kitöltésére.


Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »


Hirdetés

Hirdetés

Keressen 3667 állás között Magyarországon
Legfrisebb állásaink: